Energie label - Taxatie Bureau Laatste versie

STAETELANDE

Taxatiebureau Staetelande
Taxatiebureau Staetelande
Taxatiebureau Staetelande
Taxatiebureau Staetelande
Ga naar de inhoud


Uw energie label:

Als woning eigenaar bent u verplicht om een energielabel aan te vragen voor het moment van verkoop of verhuur. Uw label geeft aan hoe energiezuinig uw woning is en helpt bij het maken van duurzame keuzes. Sinds 2021 is er veel veranderd in de regelgeving rondom het aanvragen van een energielabel. Vanaf dat moment mag een energielabel alleen nog worden afgegeven door een deskundige energielabel-adviseur.
Waarom een energielabel ?

Er zijn verschillende redenen om een energielabel aan te vragen. Zo geeft een energielabel inzicht in de energieprestatie van uw woning, zodoende kun je gerichte maatregelen treffen om de energieprestatie te verbeteren en daarmee kosten besparen. Daarnaast draag je met een energiezuinige woning  bij aan een beter milieu en een duurzamere toekomst.
Energielabel vermeld de energie prestaties van uw woning

Een energielabel is een certificaat dat informatie geeft over de energieprestatie van uw woning. Het label loopt van energielabel A+++ (zeer energiezuinig) tot en met energielabel G (zeer energie-onzuinig) en is verplicht bij verkoop of verhuur van uw woning. Het label is gebaseerd op verschillende factoren, zoals de isolatie, verwarming, ventilatie en het gebruik van duurzame energiebronnen.

Vanaf 1 januari 2021

Vanaf 2021  is het verplicht om een koper of huurder een energielabel kunnen tonen. Het label moet aanwezig zijn voordat je de woning of pand in de verkoop- of verhuurmarkt zet.
Daarnaast kan een energielabel ook bijdragen aan de waarde van je woning of pand. Een duurzaam energielabel voor een woning is beduidend aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders, omdat een energiezuinig woning voor lagere energiekosten heeft.
Soorten energielabels

Er bestaan zeven verschillende soorten energie labels. Van meest-  naar minst duurzaam:

  • Energielabel A (+ tot ++++);
  • Energielabel B
  • Energielabel C
  • Energielabel D
  • Energielabel E
  • Energielabel F
  • Energielabel G
Wat is een Energielabel A ?

Een Energielabel A betekent dat je woning goed geïsoleerd is en een relatief laag fossiel energieverbruik heeft. Dat is dus goed voor uw portemonnee en het klimaat. Er zijn verschillende typen van het A-label die oplopen van een A naar een A++++ label. In de regel geldt: hoe meer plussen, hoe beter het energielabel. Met een A++++ label is de woning energieneutraal en wekt de woning in theorie evenveel energie op als de woning verbruikt.
Wanneer een Energielabel A ?

Een energielabel wordt bepaald op basis van het fossiele energieverbruik van uw woning, uitgedrukt in het aantal kilowattuur per vierkante meter per jaar (kwh/m2.jr).
Met goed isoleren van je woning kun je al redelijk eenvoudig uitkomen op een A-label.
Woningen gebouwd na 1991 zijn standaard gebouwd met voldoende isolatie en zullen dus al snel aan de eisen voor een Energielabel A voldoen.
Zonnepanelen zijn dus geen vereiste voor een duurzaam energielabel.
Hoe vraag je een energielabel aan ?

Waar vroeger het aanvragen en regelen van een energielabel heel eenvoudig online kon gebeuren, moet er volgens de nieuwe regels nu verplicht een energieadviseur bij je huis langskomen voor inspectie.
Vooraf ondersteunen we je bij het verzamelen van de benodigde documenten. Daarna komen we langs voor de inspectie. Tijdens de inspectie beoordelen we het pand op verschillende factoren. Daarna gaan we aan de slag met het verwerken van alle informatie. Vijf werkdagen na de inspectie ontvangt u uw energielabel gereed
Wat zijn de voordelen van een energielabel  ?

Verminderen van het energieverbruik van uw woning
Verhoogt de waarde van uw woning
Informatie voor potentiële kopers of huurders

Wat zijn de kosten voor een energielabel ?

De kosten voor het aanvragen van een energielabel verschillen per object. Zo maken we onderscheid tussen een appartementen en vrijstaande woningen.

Geldigheidsduur van uw label?

Een energielabel is na afgifte 10 jaar geldig, en staat vermeld op het label. Is je energielabel verlopen? Dan is het van belang dat je een nieuw energielabel aanvraagt.
Energielabels voor woningen

Energielabel appartement (€ 195,00 ) *
Energielabel eengezinswoning (€230,00 ) *
Energielabel vrijstaande woning (v.a. €265,00 ) *

All inclusief BTW en zonder extra kosten voor woningen tot € 750.000,=
Strenge richtlijnen ?

Er is veel gefraudeerd met energielabels die zijn afgegeven voor 01-01-2021. Daarom zijn er tegenwoordig zeer strenge richtlijnen voor EP-Adviseurs als het gaat om het mogen meenemen van isolatiewaarden en bewijsstukken in de bepaling van een energielabel.

Onder de wettelijk voorgeschreven NTA8800 richtlijnen voor energielabels mogen
isolatiewaarden alleen worden meegeteld in het bepalen van het energielabel, wanneer er “wettelijk geldend bewijs” is. Dat kan zijn in de vorm van:
  1. Een visuele waarneming;
  2. Een factuur met de isolatiewaarden.

Zijn er geen facturen van de werkzaamheden aanwezig, maar bestaat er wel een sterk vermoeden dat er isolatiemateriaal is aangebracht? Dan kan een destructief onderzoek uitkomst bieden.
Destructief onderzoek  

Als onderdeel van het destructieve onderzoek zal onze EP-Adviseur op locatie een
endoscopisch onderzoek uitvoeren op de (spouw)muur, het dak of de vloer in kwestie. Daarbij wordt een klein gat geboord waardoor met een endoscoop de kwaliteit van het isolatiemateriaal kan worden bepaald.
Deze kwaliteit wordt vervolgens vastgelegd zodat het als “wettelijk bewijs” meegerekend kan worden in de bepaling van het energielabel. Dat kan al snel resulteren in een aanzienlijk beter energielabel en op de lange termijn dus veel geld opleveren.
Heeft je woning al een energielabel? Dan kun je er ook voor kiezen om een Second Opinion door ons uit te laten voeren. Direct een energielabel aanvragen? Neem contact op.
Terug naar de inhoud