Dubbel glas - Taxatie Bureau Laatste versie

STAETELANDE

Taxatiebureau Staetelande
Taxatiebureau Staetelande
Taxatiebureau Staetelande
Taxatiebureau Staetelande
Ga naar de inhoud
Bij het bepalen van het energielabel van je huis wordt gekeken naar het type glas in je woning. Er zijn drie soorten: enkel glas, dubbel glas en HR glas. Je kan HR glas herkennen doordat vaak de letters HR op de aluminiumstrip staan vermeld. Is dat in jouw woning niet het geval? Wij leggen je graag uit hoe je de verschillende typen glas kan herkennen.
Op de website van je makelaar of op vastgoedplatforms als Funda staat vaak bij de woning aangegeven over welk type glas deze beschikt. Ook in het taxatierapport of de bouwkundige keuring van je woning staat het type glas vermeld. Heb je deze documenten niet? Dan kun je op een van onderstaande manieren herkennen welk glas er in jouw woning zit.

Verschillende typen glas herkennen

Het is allereerst handig om te weten wat de kenmerken zijn van de drie soorten glas:
  • Enkel glas: dit type glas bestaat, zoals de naam al zegt, uit één glasplaat.
  • Dubbel glas: dubbel glas herken je aan de aluminium strip tussen de twee glasplaten.
  • HR glas: HR staat voor hoog rendement. Dubbel glas en HR glas herkennen is een lastige taak; ze lijken namelijk sterk op elkaar. Bij HR glas zie je namelijk ook een aluminium strip tussen twee glasplaten. Het verschil is de extra isolerende coating waarover HR glas beschikt. Deze coating is echter niet te zien.
https://youtu.be/IKMCSse12wU?t=38
Soorten HR glas herkennen

Bij HR glas wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen HR+, HR++ en HR+++ glas. Het verschil tussen deze soorten glas is de isolatiewaarde. HR++ glas is een opvolger van HR+ glas en isoleert beter dan de eerste versie. Daarna is HR++ weer verbeterd en ontstond er HR+++ glas oftewel triple glas.
HR glas herkennen is makkelijk als er de letters HR op de aluminium strip staan. Wanneer die letters er niet staan, is het vaak dubbel glas. Wil je zeker weten of je HR glas hebt? Dan kun je de codes uit de strip opzoeken op internet of een test doen met een lucifer.

Hoe kan je HR glas herkennen?

  • Zoek de code in de aluminium strip op. Met deze code kun je vaak al terugvinden of je HR glas hebt. Op de website van de fabrikant staat vermeld of het HR glas betreft of dubbelglas. Daarnaast kun je daarbij ook zien of je HR glas, HR++ glas of HR+++ glas hebt.
  • Doe de lucifertest. Een tweede manier waarop je HR glas kan herkennen is door een test te doen met een zaklamp of lucifer. Door een zaklamp op het raam te schijnen of brandende lucifer voor het glas te houden kun je kijken hoeveel weerspiegelingen je in het glas telt. Bij dubbel glas en HR glas zie je vier vlammetjes in het glas gespiegeld. In het filmpje hieronder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zie je hoe je deze test kan uitvoeren:
Terug naar de inhoud