StartpaginaPensioen

AOW-pensioen
De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en wordt opgebouwd vanaf 15 jaar. Daarnaast kent de AOW een toeslag voor partners jonger dan 65 jaar, die lage eigen inkomsten of helemaal geen inkomsten hebben.

Hoeveel AOW-pensioen krijgt u?
Welk bedrag u precies aan AOW krijgt, hangt af van het aantal jaren dat u verzekerd bent geweest voor de AOW, van uw woonsituatie en van de leeftijd van uw eventuele partner.

Voorkom een onvolledig pensioen
Als u buiten Nederland gaat wonen of werken bent u dus meestal niet meer verzekerd voor de AOW. Soms blijft u wel verzekerd, bijvoorbeeld bij detachering door uw werkgever. Gaat u zelf werken voor een niet-Nederlandse werkgever, dan kunt u kiezen voor vrijwillige verzekering.

Als u zich later in Nederland heeft gevestigd
Bent u na uw 15e jaar naar Nederland gekomen of komen uw partner of kinderen na hun 15e jaar (terug) in Nederland, dan kunt u de jaren waarvoor geen pensioen is opgebouwd aanvullen. U kunt alsnog de premie betalen voor de ontbrekende jaren. Dit heet inkoop.

Bekijk hoeveel AOW u krijgt
Wilt u zelf vast kijken hoe hoog uw AOW kan gaan worden? Als u klikt op onderstaande link wordt u een aantal vragen gesteld. Aan de hand van uw antwoorden wordt bij benadering berekend wat het bedrag is, dat u aan AOW-pensioen kunt krijgen als u 65 jaar wordt.

Woonsituatie
Behalve van het aantal jaren dat u verzekerd bent geweest, is de hoogte van uw AOW-pensioen ook afhankelijk van uw woonsituatie. De AOW kent pensioenbedragen voor alleenstaanden, alleenstaande ouders en gehuwden.
De AOW maakt geen verschil tussen gehuwden, mensen die een geregistreerd partnerschap voeren en ongehuwden die een gezamenlijke huishouding met iemand anders voeren.
U voert een gezamenlijke huishouding als u met één andere meerderjarige persoon een woning deelt en allebei een bijdrage levert in de kosten van de gezamenlijke huishouding of op andere wijze voor elkaar zorgt.
Als u uitsluitend met uw eigen kind of met uw vader of moeder een gezamenlijke huishouding voert wordt u als alleenstaand beschouwd.
AOW-toeslag
Is uw partner nog geen 65? Hij of zij krijgt nog geen AOW. Daarom ontvangt u een extra bedrag boven op uw AOW-pensioen. Dit extra bedrag heet een toeslag. Het kan zijn dat uw partner inkomsten heeft. Bijvoorbeeld omdat hij of zij werkt of vervroegd met pensioen is. Deze inkomsten trekt de SVB van de toeslag af.

Buiten Nederland gewoond of gewerkt?
Heeft uw partner buiten Nederland gewoond of gewerkt? Dan is hij of zij meestal niet verzekerd voor de AOW. Voor elk jaar dat uw partner niet verzekerd is, gaat er 2% van de toeslag af.
Toeslag vervalt in 2015
Wordt u 65 op of na 1 januari 2015? En wordt u eerder 65 dan uw partner? Dan krijgt u geen toeslag. De toeslag wordt op 1 januari 2015 afgeschaft. Bent u nu al 65? Of wordt u dat voor 1 januari 2015? Dan krijgt u nog gewoon een toeslag. De toeslag loopt door totdat uw jongere partner zelf 65 wordt, ook al is dat na 2015.

Wat betekent het afschaffen van de toeslag?
Als u op of na 1 januari 2015 als eerste 65 wordt, ontvangt u alleen uw deel van het AOW-pensioen. Uw inkomen kan hierdoor tijdelijk lager zijn. Dat zal het geval zijn als uw partner geen eigen inkomsten heeft. Hoe lang u samen minder inkomen heeft, ligt aan het leeftijdsverschil tussen u en uw partner. Bent u bijvoorbeeld twee jaar ouder, dan ontvangt u samen twee jaar lang alleen uw AOW-pensioen.
Welke maatregelen kunt u nemen?
Een tijdelijke teruggang in inkomen kunt u voorkomen door nu al maatregelen te nemen. Er zijn verschillende mogelijkheden:
Uw partner gaat werken.
U gaat sparen op een gewone spaarrekening.
U schaft een spaarverzekering aan of u gaat beleggen.
Laat u hierbij goed adviseren door een financieel deskundige.

ContactAlgemene voorwaarden